1996 yılından itibaren araçlarda kullanılmaya başlayan İmmobilizer, araç güvenlik sisteminin vazgeçilmezi haline gelmiştir. İmmobilizer anahtar sistemini ilk olarak kullanan firmalardan birisi BMW’dir. Böylelikle araçlarını daha güvenli hale getirmiştir. 1998 yılından sonra neredeyse bütün markalar bu güvenlik sistemini araçlarında uygulamaya başlamıştır. Sistemin çalışma prensipleri, teknik bilgileri ve diğer merak edilenleri hakkında detaylı bilgiler bulabileceğiniz bu yazıyı ele aldık.
Yazı Başlıkları
Temel olarak araçların düz kontak yapılarak çalınması engellemek amaçlı geliştirilmiş elektronik bir güvenlik sistemidir.
Araştırma çalışmaları, immobilizer anahtar sisteminin çıkmasından bu yana %70 daha az araç hırsızlığının olduğunu kanıtlamıştır. Son 20 yıl içinde bir araba aldıysanız farkında olmadan bu teknolojiyi kullanıyorsunuz demektir.
Yeni araçlardaki birçok anahtarda mekanik olarak kontağa takılıp çalıştıracak bir anahtarı bile yoktur. Aracı bir start butonu ile çalıştırmak için aracın içinde olmanız yeterlidir.
Anahtarın içinde elektronik bir çip bulunur, anahtarı kontağa taktığınızda veya anahtar ile araç içinde bulunduğunuzda (anahtarsız akıllı anahtarlar için geçerli), anahtarın içindeki elektronik çip aracın immobilizer sistemine bir kod gönderir. Bu güvenlik kodu immobilizer sistemdeki kodla eşleşirse, aracın çalışmasına izin verecektir. Anahtar yanlış ise veya anahtarda çip yok ise kontak dönse dahi araç çalışmayacaktır.
Bu güvenlik kodu, araç her çalıştığında rastgele üretilir, Kodu çözebilecek tek kaynak araca ait kodlanmış immobilizerli anahtardır.
Elektronik olan he şey gibi, immobilizer sistemi de arızalanabilir ve sizin için bazı sorunlara yol açabilir. Arabanızın immobilizer anahtar sisteminde herhangi bir yerde sorun olduğunda karşılaşabileceğiniz en yaygın 5 işaret aşağıdakilerdir.
Aracınızın kapılarını uzaktan kumanda ile açmaya çalıştığınızda, arabanıza giremeyeceğiniz anlamına gelir çünkü anahtarınız kapı kilidini açmaz. Bu durumda kapı kilidindeki anahtar yuvası sayesinde mekanik anahtar ile açmanız gerekir. Şayet kapı kilidiniz de arızalı ise bir çilingir çağırmanız gerekir.
İlk belirtiye bezer şekilde kilidini açamadığınız gibi, kumandanızla kapılarınızı kilitleyemezsiniz.
Çalışan bir kumandalı anahtar olmadan kapıları kilitlemenin yolu, kapılar açıkken onları içeriden kilitlemeniz ve ardından kapıları kapatmanızdır. Bunun dışında yapabileceğiniz kapıları kilitlemeden aracı riske atarak kapılar açık şekilde öylece bırakmaktır.
Motor immobilizer sistemindeki arızanın en yaygın belirtisi, anahtarı taktığınızda kontak dönecektir fakat araç ateşleme yapmayacaktır, Bu bazı araçlarda ateşleme yapıp motor çalışsa da 5 saniye içinde tekrar istop edecektir. Ayrıca bunun ile ilgili arıza belirtileri her marka araçta gösterge üzerinde farklı bir işaretler ile görülecektir.
Anahtarınız akıllı anahtar ise, kontağa takıp çevirmeniz gereken fiziksel bir anahtar yok ise anahtarın içindeki immobilizer çipinde bir sorun olabilir. Bazı nedenlerden dolayı güvenlik kodunu araç immobilizerine göndermiyordur. Bu tip anahtarlar Smart anahtar, keyless anahtar ve akıllı anahtar diye de adlandırılır.
Sorun genellik su hasarı (elektronik karta sıvı teması), anahtarın düşmesi yada ezilmesi ile çipin kırılıp bozulmasından kaynaklanır.
Pek çok immobilizer anahtar sorunu, basitçe anahtardaki pili değiştirerek düzelebilir. Akıllı anahtarlar güvenlik kodunu araca iletebilmek için küçük bir pile ihtiyaç duyar. Anahtarın pilini değiştirmeniz sorunu çözecektir. Pili değiştirirken dikkatli olun , böylece içindeki immobilizer çipe zarar vermemiş olursunuz.
Pil değiştirdiniz yine de anahtarınız çalışmıyor ise, anahtar çipinde bir hasar olabilir. Bu durumda bulunduğunuz ildeki bir oto anahtarcıya anahtarınızı baktırmanız yada yenisi yaptırmanız gerekecek.
İmmobilizer anahtar yapımı uzmanlık gerektiren bir iştir, bu nedenle elektronikte uzmanlaşmış profesyonel firmaları tercih etmenizi öneririz.
İmmobilizer sistemli araçlarda anahtar maliyetleri eski sistemlere göre biraz daha yüksektir. İmmobilizer anahtar fiyatlarını belirleyen birden fazla etken vardır.
Anahtar maliyetlerini etkileyen başlıca faktörler şunlardır:
Anahtar türlerine örnek verecek olursak, kumandası olmayan basit bir çipli anahtarın fiyatı 100-150tl, kartlı anahtar yapısına sahip Renault anahtarın fiyatı 200-400₺ iken kumandalı normal bir anahtarın maliyeti 200-500₺ civarındadır. Smart anahtar, akıllı anahtar diye tabir edilen anahtarların fiyatları ise 300₺ ile 1500₺ arasında değişiklik göstermektedir.
Son olarak ilginizi çekebilir:
Kontak anahtarı dönmüyor arızası sebepleri ve çözümleri hakkında detaylı makalemiz..
Araba anahtar fiyatları ve daha ucuza mal etmenin ip uçları…
Kaybolan araba anahtarı nasıl bulunur harika fikirler…..
Kaskodan anahtar yaptırma ile ilgili merak edilenler…
Araba anahtarı kaybolursa ne yapmalı nerden ve nasıl temin edeceğinizin yolları…
Sustalı anahtar yapımı ve merak edilenleri kaç para, artıları ve eksileri….
Akıllı araba anahtarı fiyatları ve modelleri…
Anahtarın içinde elektronik bir çip bulunur, anahtarı kontağa taktığınızda anahtarın içindeki elektronik çip aracın immobilizer sistemine bir kod gönderir. Bu güvenlik kodu immobilizer sistemdeki kodla eşleşirse, aracın çalışmasına izin verecektir. Anahtar yanlış ise veya anahtarda çip yok ise kontak dönse dahi araç çalışmayacaktır.
Bu güvenlik kodu, araç her çalıştığında rastgele üretilir ve bu kodu çözebilecek tek kaynak araca ait kodlanmış immobilizerli anahtardır.
Otomobiller gün geçtikçe daha akıllı ve güvenli hale geliyor, onları bir levye ve tornavida ile kırmak daha da zorlaşıyor. İstatistikler bu varsayımları desteklemektedir. Araştırmalara göre immobilizer sisteminin araç güvenliğine dahil olmaları ile birlikte araç hırsızlığında 1995 ile 2008 yılları arasında %80 oranında azalma olmuştur. Bu oran ilerleyen yıllarda da biraz daha düşmüştür.
Özetle İmobilizerli araç çalınması zor ama imkansız değildir, çalınma riski hala devam etmektedir.
İmmobilizer güvenlik sistemi, 1998 yılından itibaren üretilen araçların neredeyse tamamının vazgeçilmezi haline gelmiştir. Yine de aracınızda bu güvenlik sisteminin varlığından şüphe ediyorsanız yapabileceğiniz basitçe birkaç şey var.
Anahtarınızın mekanik kısmını plastik kısımlardan ayırıp mekanik kısım ile aracın kontağını çevirdiğinizde göstergede bir arıza ışığı yanıyor ve motor çalışmıyor ise muhtemelen aracınızda immobilizer sistem var demektir. Şayet aracınız çalışıyor ise immobilizer çip yok demektir.
Daha da garanti yöntem oto anahtarcıya giderek, immobilizer çipi okuma özelliğine sahip donanımlı cihazlar ile testini yaptırmaktır.
İmmobilizer iptali pek önerilen bir durum olmasa da sistemin ilk çıktığı 1996-2000 yılları arasında bazı araçlarda bu sistem pek sağlıklı olarak çalışmamaktadır.
Servislerin teknik desteklerini bıraktığı ve çözüm üretilemediği durumlarda immobilizer iptal işlemi gerçekleştirilebilir. Bu işlemin yapılabilmesi daha çok oto beyinciler ve oto anahtarcılar tarafından özel donanımlı cihazlar ile yapılabilmektedir. Yine de buna karar vermeden önce uzaman kişilerden bilgi almanızda fayda var.
Elektronik olan he şey gibi, immobilizer sistemi de arızalanabilir ve sizin için bazı sorunlara yol açabilir. Buna sebebiyet veren faktörleri sıralayacak olursak.
Anahtarın sıvı ile teması, aracınızın oto kuaför sonrası elektronik kısımlarının sıvı alması, Anahtarın yüksekten düşmesi yada ezilmesi, üretim hatalarından kaynaklı sorunlar, Anahtarın pil yada kabını değiştirirken içine sokulan bir tornavidanın elektronik karta zarar vermesi gibi.
Kısacası nasıl ki cep telefonunuzu kullanırken özen gösteriyorsanız, elektronik yapıya sahip olan anahtarınızı kullanırken de özen göstermelisiniz.
İmmobilizer kopyalama işlemi çok karmaşık ve çeşitliliği olan bir işlemdir. Bunun için üretilmiş özel donanımlı cihazlar vardır. Bu cihazlar hem çok maliyetli hem de yetki sahibi kişiler tarafından kullanılabilir. Sizin için en basit yöntem bu işte uzmanlaşmış oto anahtar firmalarını bulup kopyalatmaktır. Diğer bir seçenekte serviste kopyalatmaktır.